1990 Lamborghini Countach 25th Anniversario

Lamborghini1990
Countach 25th Anniversario


  • De allerlaatste Countach geleverd aan particulier
  • Gewilde downdraft carburateur-uitvoering
  • Slechts 26.000km sinds nieuw
€ 499.000
Informeer nu
Deel deze wagen

Indien je mensen vraagt naar hun favoriete auto, de auto die ze als poster aan de muur van hun slaapkamer hadden hangen, is de kans groot dat je de Lamborghini Countach krijgt. Deze futuristische supercar uit de jaren tachtig was een posterauto voor een hele generatie en voor velen die nog zouden volgen. In eerste instantie bracht Lamborghini in 1974 de Countach LP400 uit, ook wel 'the narrow-body Countach' genoemd omdat hij geen verlengde wielkasten of spoilers had. Waar Maserati, Alfa en Ferrari hun naam vestigden in de autogeschiedenis door hun overwinningen in de competitie, bewandelde Ferruccio Lamborghini een andere weg naar glorie: hij revolutioneerde de wereld van de sportauto's vanaf de jaren zestig, zowel op het gebied van techniek als design, door enkele van de meest extravagante auto's te creëren die de wereld ooit had gezien. En ja, geen enkele was zo futuristisch, extravagant en avant-gardistisch als de illustere Countach, met zijn kenmerkende wigvorm, lage daklijn en brede postuur. De Countach evolueerde van de LP400 via de LP400S, de LP500 en uiteindelijk de beroemde LP5000 Quattrovalvole.

Het jaar 1988 kwam eraan, een feestjaar omdat Automobili Lamborghini al in 1963 werd opgericht, dus moesten ze iets speciaals voorbereiden voor de 25e verjaardag. Het management ontdekte al snel dat het niet ging lukken om in 1988 een gloednieuwe auto klaar te hebben, dus lieten ze Horacio Pagani het huidige V12-vlaggenschip restylen tot een speciaal jubileummodel. De Anniversario was, en is volgens velen nog steeds, de meest begeerlijke versie van de Countach. Het vernieuwe model werd in 1988 gelanceerd tijdens de Formule 1 Grand Prix van Monza en had veel subtiele veranderingen en verbeteringen ten opzichte van de QV, waardoor het veruit de best rijdende en meest bruikbare versie was. Het interieur werd 'plush', met een bekleed stuurwiel voor meer grip, nieuwe stoelen met elektrische verstelmogelijkheden, een digitale airconditioningregelaar en elektrisch bedienbare ramen als standaard op dit topmodel. Aan de buitenkant heeft Pagani meer dan 500 relatief kleine wijzigingen aangebracht, waardoor de wegligging en aerodynamica drastisch zijn verbeterd en de iconische wigvorm van de Lamborghini is geëvolueerd naar een volgende generatie. Minder zichtbaar onderhuids kreeg het chassis veel updates voor een betere wegligging. Het chassis werd uitgebreid op de weg ontwikkeld door niemand minder dan drievoudig wereldkampioen rallyrijden Sandro Munari. De motor van de 25e verjaardag was die van de 5000QV, de krachtigste versie met maar liefst 455 pk, veel meer dan de 390 pk van de Testarossa in die tijd. Door deze wijzigingen werd de 25th Anniversario nog sneller, wat resulteerde in een hogere topsnelheid van maar liefst 298 km/u.

Deze Lamborghini Countach 25th Anniversario werd op 20/07/1990 geleverd aan Sterca, de Belgische importeur, en op 17 oktober 1990 werd de Countach ingeschreven door zijn eerste Belgische eigenaar. Deze wagen, KLA12081, is de laatst bekende auto die aan een particuliere klant werd geleverd, waardoor het inderdaad een zeer belangrijk stukje Lamborghini-geschiedenis is! De Countach werd smaakvol samengesteld in Siviglia Red (#215157) over een Champagne lederen interieur met rode biezen en werd niet minder dan 12 jaar verzorgd door zijn eerste eigenaar voor hij in 2002 werd verkocht aan zijn volgende Belgische caretaker met 25.418 km op de teller.

De tweede eigenaar heeft de kleur veranderd van Siviglia rood naar diep paars maar heeft het originele en in perfecte staat verkerende interieur onaangeroerd gelaten. Deze tweede eigenaar heeft slechts zeer sporadisch met de auto gereden voordat hij hem rond 2010 doorgaf aan een bekende Belgische verzamelaar van de betere wagens. Deze Belgische gepassioneerde collector heeft de Countach technisch weer op punt gezet en 12 jaar in zijn collectie gehouden, voordat hij hem in 2022 verkocht aan de vierde en laatste eigenaar. De officiële carpass, geïntroduceerd in 2000, laat zien dat deze auto de afgelopen 24 jaar slechts 4.655 km heeft gereden, wat de zeer lage huidige kilometerstand van slechts 26.302 km verklaart!

Er zijn slechts 657 25th Anniversary's gemaakt, en slechts 385 daarvan waren Euro LHD-exemplaren met de geliefde en gewenste downdraft Weber carburateurs (die niet minder dan 30 pk meer vermogen leverden dan de Amerikaanse zustermodellen met brandstofinjectie). Bovendien zouden er slechts 25 (!) auto's zijn geproduceerd in 1990, het laatste productiejaar van de Countach. Een zeer zeldzaam juweeltje dus!

Uit de Lamborghini-archieven blijkt dat deze Countach (KLA12081) een van de allerlaatste is die ooit is geproduceerd en de laatst gebouwde, KLA12085, wordt bewaard in het fabrieksmuseum. Er wordt ook aangenomen dat dit exemplaar de allerlaatste Countach is die ooit aan een particuliere klant werd geleverd. Tot op de dag van vandaag is KLA12081 ook de enige bekende Lamborghini Countach 25th Anniversario die zijn hele leven in België is gebleven, terwijl er begin jaren negentig veel naar Japan werden geëxporteerd.

De rijpositie is laag en de auto is breed, precies zoals je zou verwachten van zo'n extreme auto. In het begin is het misschien even wennen, maar kort na je eerste meters begint de besturing bijna telepatisch aan te voelen en wordt het rijden volkomen natuurlijk en makkelijk. Deze wagen gaat precies waar degene achter het stuur hem hebben wil! Als die V12 start, brengt hij al het drama van een jaren negentig powerhouse. Ook al is het een 34 jaar oude sportwagen, hij voelt nog steeds futuristisch, rauw maar comfortabel, verfijnd maar bruut, alles in één. Net als alle andere versies van Bizzarrini's legendarische motor levert de Countach-motor snel toeren met een gretige gasrespons. Niet minder dan zes Weber-carburateurs werken samen om het interne verbrandingsbeest te voeden en leveren maar liefst 455 pk aan de achterwielen. Deze Lamborghini vliegt, hij bereikt zelfs 100 km/u in minder dan vijf seconden!

Deze Countach wordt niet alleen bepaald door zijn uiterlijk. Met zijn 5,2 liter V12-motor is dit ruimteschip op wielen niet bang om zijn rauwe vermogen op de weg te tonen. De kracht en het gevoel zorgen ervoor dat de Countach elke concurrentie uit zijn tijd overtreft. Zeggen dat de Countach een tijdloze aantrekkingskracht heeft, zou een understatement zijn. Deze Lamborghini is ideaal voor verzamelaars die een stapje terug willen doen en het beste van de jaren tachtig willen ervaren, of voor toegewijde bestuurders, want de 25th Anniversario wordt algemeen beschouwd als de beste Countach voor op de weg in termen van rijgedrag en betrouwbaarheid.

Deze auto is echt uniek in zijn soort, trots op zijn Belgische erfgoed en op dit moment zijn plaats in de geschiedenis aan het cementeren. voor vele jaren die komen.

Nu verkrijgbaar bij Rock 'N Roll Classics!

Interesse in deze Lamborghini?

Laat uw gegevens achter in dit formulier en wij nemen contact met u op!

+32 (0)50/73 75 71
sales@rnrclassics.be

Heb je een gelijkaardige wagen te koop? We zijn geïnteresseerd!

Full name